|
|
|
|
|
ANDY FLETCHER - Gascogne - restauracja Fletcha
|
Adres restauracji Fletchera:
GASCOGNE
St.John's Wood Tube
12 Blenheim Terrace
London NW8
tel. 0171-625-7034 lub 0171-625-7036
Restauracja jest otwarta w godzinach:
poniedziałek - sobota 11:00 - 23:30
niedziela 11:00 - 22:30.
Wywiad z Andy'm Fletcherem
Deluxe - luty 1999
W tym miesiącu Andy Fletcher, klawiszowiec Depeche Mode i właściciel restauracji w St. John's Wood z północnego Londynu, opowie nam jak utrzymać i zyskać amatorów dobrego jedzenia.
ROZPOCZĘCIE:
Miejsce było oryginalne: winiarnia z reputacją pijaków, gwałtu i rozprowadzania narkotyków. Nie chciałem tego tak zostawić - nie skłaniałem się do tego, by być budzonym w środku nocy przez policję słowami: "...Wstawaj, coś się dzieje...". Chciałem coś z wyższych sfer. To miejscowa restauracja i znam 80% klientów. Nie jest to zdecydowanie STICKY FINGERS (okropny burger bar utrzymamy w rock'n'rollowych klimatach, którego właścicielem jest Billy Wyman).
KROK PO KROKU:
"80% nowych restauracji upada, więc jestem dumny z tego miejsca. Wciąż się uczę. To jest tak samo jak z Depeche Mode. Miałem menadżerkę, która pracowała całe życie w restauracjach. Odeszła w zeszłym roku i teraz pracuje w biznesie muzycznym. Dałem jej pracę".
STAWANIE SIĘ SMAKOSZEM:
"Nie powiedziałbym, że sporo piję, ale dobrze znam się na winie". Jedzenie jest też całkiem miłe. Najgorszą rzeczą dotyczącą restauracji jest nastawienie klientów. Chcą wejść i wyjść w 25 minut. Mamy takich klientów, którzy oczekują jedzenia w 10 minut. Nie jest to możliwe, bo gotowanie zabiera trochę czasu. Jeżeli twój posiłek przychodzi szybko, znaczy że pochodzi z mikrofalówki".
ŁATWO POPEŁNIAĆ BŁĘDY:
"Możesz być bardzo rodzinny w stosunku do klientów. Czasami jednak chcę usiąść przy barze, a kiedy jest jakiś problem klienci idą prosto do mnie. Mimo, że jestem właścicielem nie zajmuję się wszystkim. Nie chcę mieć awantur, gdy spokojnie piję drinki"
PRAWIDŁOWE MENU:
"Naszą specjalnością jest stek. Czy dotknęła nas choroba wściekłych krów? Nie. Mamy certyfikat, mówiący że używamy tylko najlepszej wołowiny ze szkockich gór".
INTERESY Z KLIENTAMI:
"Czasami przychodzi tu kilku fanów. Wspaniałą rzeczą dotyczącą naszych fanów jest to, że są oni teraz w odpowiednim wieku, więc są grzeczni. Mieliśmy także kilku pomyleńców, którzy się awanturowali: ... czy zespół ma
darmowe posiłki... - nie, nie mają!"
IDEALNY WIECZÓR:
"Jestem w domu. Widzę dzieci i kładę je spać. Około siódmej idę do restauracji, siadam w kącie baru. Biorę 2 szklaneczki wina, coś do jedzenia, widzę personel i przechadzam się z powrotem do domu. Kiedy nie koncertuje i nie nagrywam spędzam tak większość nocy w tygodniu.
|
|
|
|
|